Terug naar de interviews

Tweeverdieners en pleegzorg: "Het is soms veel geregel, maar we komen er altijd uit."

Toegevoegd op : 1 september 2012

Hannah en Mark werken allebei ongeveer 80%: Zij in de communicatie en hij in het onderwijs. Ze hebben een zoon (9 jaar) en een pleegdochter (7 jaar). Hoe combineren ze hun drukke banen met de zorg voor hun kind én pleegkind? Hannah vertelt:

Pleegzorgverlof
Toen Shayla bij ons kwam wonen, heb ik gebruik gemaakt van pleegzorgverlof. Daar heb je als pleegouder recht op als een pleegkind voor lange tijd bij je komt wonen. Dat verlof is bedoeld om tijd te hebben om aan elkaar te wennen en een band op te bouwen. Ook heb je dan tijd voor regelzaken of gesprekken, bijvoorbeeld met school of de pleegzorgwerker. Voor mij haalde dit wel wat druk van de ketel in deze spannende tijd.

Geen opvang wel achtervang
Als je pleegouder wordt, vraagt pleegzorg wat je aanbod is: wat kun je bieden als pleegouder en waar moet pleegzorg rekening mee houden? Wij hebben toen verteld dat een kind onder de vier jaar voor ons niet haalbaar is omdat we allebei werken. De kosten van kinderopvang worden niet vergoed door pleegzorg en we vonden het te ver gaan om dat zelf te betalen. We willen graag voor een kind zorgen, maar het moet voor ons ook te doen zijn. We hebben het zo kunnen regelen dat er altijd één van ons ’s middags thuis is voor de kinderen. Soms lukt dat niet als we iets bijzonders hebben op ons werk waar we bij moeten zijn. Dan hebben we gelukkig een aantal mensen in onze omgeving die de kinderen op willen vangen: opa en oma of een ouder van één van de vriendjes of vriendinnetjes.

Passen en meten
Mark heeft een lesrooster waar niet mee valt te schuiven, maar gelukkig kan ik mijn werk wel flexibel indelen. Het Nieuwe Werken is een uitkomst voor (pleeg)ouders. Ik werk af en toe thuis en kan mijn werktijden zelf indelen. Regelmatig werk ik zaterdagochtend nog wat uurtjes, dan ben ik toch vroeg wakker en ligt de rest nog op een oor. Of ’s avonds nog wat mail wegwerken. Dat geeft me dan door de week wat ruimte. De vakanties zijn geen probleem omdat Mark dan ook vrij is. Dat is heel handig en geeft mij de rust om in de vakantietijd als ik nog niet vrij ben, lekker door te werken en de zorg voor kinderen en huis aan Mark over te laten. Dat is lekker: thuiskomen in een (niet altijd) opgeruimd huis en aan tafel aanschuiven! Onze taakverdeling bij zorg en werk is redelijk in balans. Soms denk ik wel eens: toch wel overzichtelijk die jaren 50 met de verdeling van kostwinner en huisvrouw. Maar ik zou mijn werk niet willen missen en de zorg voor mijn schatjes al helemaal niet. Dus we schipperen door en als de kinderen wat ouder zijn, wordt dat denk ik wat makkelijker.


Terug naar de interviews