Terug naar de interviews

Spreekbeurt over pleegzorg

Toegevoegd op : 27 februari 2015

Ditmaal publiceren we geen interview maar een raportage over een spreekbeurt door een leerlinge van een basisschool in Sneek. “Het meisje met het omgekeerde magneetje” Op basisschool ‘de Oudvaart’ in Sneek zit Silke voor haar eigen klas; groep 5A/6A. Mijn spreekbeurt gaat over pleegzorg en hechting vertelt ze en de kinderen en juf Linda zijn één en al oor. Silke (9 jaar) en haar tweelingbroer Djurre hebben een pleegbroertje van 4 jaar en sinds kort woont ook zijn zusje van 2 jaar bij hen. Eerst leest Silke voor uit het boekje “Het meisje met het omgekeerde magneetje”.

Erg wennen
Haar pleeg-broertje vond het eerst moeilijk om bij hen te wonen maar is nu ook gewend. Er wordt nog een wagon-netje aan het treintje geklikt. Het kleine pleegzusje is echter nog maar net bij hen en ‘klikt’ nog niet goed aan het rijtje wagonnetjes vast. “Ze moet nog erg wennen, gilt wel eens, eet slecht en gooit af en toe met speelgoed” vertelt Silke. Een jongetje uit de klas vraagt of dat wel weer over gaat. Silke verwacht van wel…. “Als mijn pleegzusje meer gewend is bij ons, gaat dat allemaal denk ik wel beter…dan wordt ze vast wel rustiger”.
Het gaat over dat het voor pleegkinderen heel moeilijk is om te wennen in een pleeggezin. Mama Baukje heeft samen met Silke bedacht dat je dit ook goed kunt laten zien met behulp van het speelgoedtreintje van haar pleegbroertje. Deze heeft magneetjes en Silke legt aan de klas uit dat haar broer en zij gewend zijn thuis omdat ze uit hun moeders buik komen en er goed voor hen wordt gezorgd. Ze voelen zich veilig en zijn goed gehecht zegt Silke en ze demonstreert dit door twee wagonnetjes aan het treintje te klikken.

Slimme vragen
De kinderen knikken be-grijpend. Als er vervolgens wordt gevraagd wie wel eens heeft ge-logeerd, gaan alle vingers omhoog. Iedereen herkent dat er dan dingen anders gaan dan ze thuis gewend zijn. Er zijn bijvoorbeeld andere regels, de groentesoep smaakt anders en er zijn ook andere mensen om je heen. Soms mis je de eigen familie dan erg. Hoe word je eigenlijk pleegkind, vraagt een klasgenootje? Mogen jouw pleegbroertje en -zusje bij jullie blijven wonen? Zien die kinderen hun eigen papa en mama dan nog wel? Silke krijgt allemaal slimme vragen die ze goed kan beantwoorden. Tot slot deelt ze boekenleggers en polsbandjes uit en komt de hele klas op de foto. Goed gedaan allemaal en een dikke duim voor Silke!

Met dank aan het perso-neel, en in het bijzonder juf Linda, van de Basis-school ‘De Oudvaart’, de kinderen van groep 5A/6A, hun ouders en natuurlijk Silke en haar ouders.

Download hier het boekje 'Het meisje met het omgekeerde magneetje’.


Terug naar de interviews