Terug naar de interviews

Pubers in pleegzorg: problemen of juist plezier?

Toegevoegd op : 10 april 2013

Tieners kunnen heel vermoeiend zijn; opstandig en bijdehand, alle grenzen opzoeken, hun kamer niet opruimen, vastzitten aan hun mobiel, verkeerde vrienden hebben, geen huiswerk willen maken….. Maar dat alles vergeet je als je voelt en ervaart dat het de moeite waard is en dat het juist leuk, gezellig en leerzaam is om ze in huis te hebben. Ook als pleegouder! Tieners hebben hun leeftijd en imago niet mee en daardoor kiezen de meeste pleeggezinnen eerder voor jongere kinderen. Maar verdienen ze niet allemaal een kans en de geborgenheid van een gezin?

Een ‘gewone’ 13-jarige tiener zijn …
Anneke is al 16 jaar pleegouder samen met haar man Peter. Er zijn inmiddels al heel wat pleegkinderen in huis geweest bij deze gezellige familie wonende op het platteland. Pleegkinderen wisselend in alle leeftijden passeerden de revue. Sommige kwamen voor korte duur en andere komen er nog steeds. Zo ook Devana. Ze is inmiddels 21 jaar, maar kwam bij Anneke en Peter wonen toen ze 13 jaar was. Het eerste wat Devana vroeg toen ze aankwam: ’Hebben jullie ook koeien?’ En vervolgens: ‘Mag ik Goede tijden slechte Tijden bij jullie kijken?’ Een echte tiener! Haar moeder had psychische klachten en het was voor Devana beter om naar een pleeggezin te gaan. En dat voelde voor Devana ook zo. Ze bloeide in het gezin van Anneke en Peter helemaal op.
Als 13-jarige kreeg ze al veel te jong te maken met zorgen en problemen. In dit pleeggezin vond Devana rust en stabiliteit. Ze kon zich eindelijk bezig houden met zaken waar een 13 jarig meisje zich mee bezig hoort te houden zoals school, vriendjes en vriendinnetjes, leuke dingen doen en niet te vergeten haar toekomst. Met Anneke en Peter kon ze overal over praten en hen raad vragen over school en wat voor studie ze straks het beste kon volgen. Natuurlijk ook over de dagelijkse puberzaken zoals jongens, make-up en uitgaan. Maar ze vond er vooral een thuis en een hoop gezelligheid.

Helpen met volwassen worden
Anneke vertelt dat ze dat ook zo leuk vindt aan een tiener in huis. ‘Met een tiener kan je leuke gesprekken voeren, je kan gezellig met elkaar winkelen, heel veel lol hebben, dagjes weg, maar ook s ’avonds tegen elkaar aan kruipen op de bank met een zak chips. En ze lachen tenminste om je grapjes omdat ze die snappen’, grappen Anneke en Devana. ‘Het is eigenlijk nooit saai en er wordt veel gelachen. Naast deze gezelligheid zijn tieners over het algemeen juist ook makkelijker’, vertelt Anneke. ‘Ze begrijpen het als je iets vraagt en daarnaast zijn ze al een stuk zelfstandiger. Met tieners kan je afspraken maken en een gesprek aangaan als er iets speelt. Als pleegouder heb je dus een hele andere rol bij een tiener en ik vind dat heerlijk’, vertelt Anneke. ‘Je hebt meer een sturende rol naar zelfstandigheid. Je helpt ze met het volwassen worden, zoals zelfstandig koken, boodschappen doen, omgaan met geld, kamer opruimen etc. Je hoopt maar dat je ze de goede kant op stuurt en nog wat mee kunt geven. Natuurlijk pubert de een wat meer dan de ander en soms is het hard werken en lukt het niet altijd om ze de juiste kant op te sturen. Maar uiteindelijk is elk kind anders. En kinderen die thuis wellicht “lastig” zijn, zijn dat meestal in een pleegezin helemaal niet. Het ligt soms aan de moeilijke thuissituatie van het kind waardoor een kind onhandelbaar is. En dat geldt voor elke leeftijd, niet alleen voor tieners. En vooral tieners die juist zelf al aangeven dat ze graag in een pleeggezin willen wonen, zijn de aller leukste’, vertelt Anneke. Ze willen graag die kans en zijn echt gemotiveerd en bloeien helemaal op. Ze willen juist die warmte, gezelligheid en de liefde van een gezin. Ze hebben de stimulans en sturing van ouders nodig.

Een advies
‘Wees geduldig, open en eerlijk, praat met ze en luister vooral naar ze en kijk in het begin of je een klik hebt en gedeelde interesses en dan is een tiener in huis juist heel erg leuk! Uiteindelijk doe je het toch voor de kinderen’, aldus Anneke.

De namen van de betrokkenen zijn gefingeerd.


Terug naar de interviews