Terug naar de interviews

Pleegzorg is mooi, spannend en soms lastig

Toegevoegd op : 24 november 2007

Lenie en Henk bieden pleegkinderen een veilige haven. 39 verschillende kinderen hebben de afgelopen 24 jaar voet gezet over de drempel van Lenie van de Coolwijk. Zij probeert elk pleegkind zo goed mogelijk op te vangen en een veilige haven te bieden. "Pleegzorg is iedere keer weer een uitdaging en dat maakt het zo mooi", vertelt Lenie.

Samen met haar partner Henk woont Lenie in Megen. Op dit moment zijn zij een perspectiefbiedend pleeggezin voor een jongen van 2 jaar en drie meisjes van 3, 5 en 9 jaar. Dit betekent dat deze kinderen in principe tot aan hun volwassenheid bij Lenie en Henk blijven wonen. Ook logeert er in de weekenden een pleegzoon bij hen.

Goedgekeurd
Lenie oriënteerde zich 24 jaar geleden voor het eerst op de pleegzorgmarkt. Ze leerde een pleeggezin kennen via de school van haar eigen kinderen. Haar eigen kinderen waren op dat moment 4 en 8 jaar oud. “Ik paste regelmatig op de pleegkinderen van dit gezin”, vertelt Lenie. “Ik dacht: dit wil en kan ik ook. Er bestond toen nog geen uitgebreide voorbereiding. We bezochten een informatieavond, kregen daarna een uitgebreide screening en diverse gesprekken en werden vervolgens 'goedgekeurd’. Je ging toen gewoon van start.” Niet veel later vingen Lenie en haar toenmalige partner hun eerste pleegkind op. “We begonnen als pleeggezin voor crisisopvang en kortverblijf, maar ons eerste pleegkind is nooit meer weggegaan. Onze pleegdochter is vanuit ons huis getrouwd en inmiddels ben ik oma van twee pleegkleinkinderen.”

Hard nodig
In haar omgeving maakt Lenie ook anderen enthousiast voor pleegzorg. “Er komen hier regelmatig mensen over de vloer die geïnteresseerd zijn in pleegzorg en die vertel ik dan ons verhaal. Pleegzorg is iedere keer een uitdaging en dat maakt het zo mooi, maar ook spannend. Elke situatie is immers weer heel anders. Ieder stapje vooruit geeft je voldoening, het zijn de kleine dingen die het doen. En pleegzorg is zo hard nodig. Ik zeg dan ook vaak: heb je een plekje vrij, denk er eens goed over na. Via het uitgebreide voorbereidingsprogramma wat er nu is, kom je er vanzelf achter of het echt bij je past.”

Lastig
Natuurlijk is pleegzorg niet altijd alleen maar mooi. Er zijn ook lastige situaties. “Je ligt bijvoorbeeld niet altijd op één lijn met de voogd van een kind. Of je hebt andere opvattingen dan de ouders van het kind. Ook is het soms lastig om alle bezoekregelingen met de ouders van de kinderen in te plannen. Ik wil dat er volle aandacht is voor het kind en niet dat er op dat moment ook een ouder van een ander kind is. Dus je moet alles goed op elkaar afstemmen. Maar met alle situaties leer je omgaan en je probeert het gewoon zo goed mogelijk te doen.”

Begeleiding
Vanuit de Voorziening voor Pleegzorg hebben Lenie en Henk een vaste pleegzorgwerker die hen begeleidt. “We hebben al jaren dezelfde begeleider en dat is heel prettig. We hebben heel veel steun aan haar en kunnen al onze vragen kwijt. Eén keer in de 4 tot 6 weken komt ze langs en hebben we tussendoor iets wat we willen bespreken, dan kunnen we altijd bellen. Al is het alleen maar even om je frustratie te uiten als iets niet goed loopt.”

Verhuisplannen
Dat Lenie en Henk met heel hun hart en ziel voor pleegzorg gaan, blijkt wel uit het feit dat ze bezig zijn met een grotere woning om zo aan nog meer kinderen een plaats te kunnen bieden. “We hopen na de verhuizing en verbouwing nog een plaats te kunnen bieden voor crisisopvang en misschien ook nog wel een plek voor langere tijd. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Ik heb het gevoel dat pleegzorg de laatste jaren nog meer nodig is dan voorheen en daar willen Henk en ik graag ons steentje aan bijdragen.”


Terug naar de interviews