Terug naar de interviews

Pleegmoeder en pleegzorgbegeleider

Toegevoegd op : 31 juli 2013

Carla is naast echtgenote van Henk, ook pleegmoeder van hun 9 jarige pleegzoon Rick. Als ze om 9 uur op haar werk zit, is ze pleegzorgbegeleider. Ik vroeg me af hoe ze deze twee petten ervaart: Is het een voordeel of juist een last?Als groepsleidster kwam Carla dagelijks in aanraking met kinderen die niet meer thuis konden wonen. Toen ze de vraag kreeg om in het weekend een ex-pupil op te vangen, was dat een eerste stap richting pleegzorg. Een half jaar later werd er een plek gezocht waar een meisje voor langere tijd kon wonen. Carla en haar man Henk hebben toen de stap genomen om officieel pleegouder te worden en het meisje in huis te nemen.

Twee bewogen jaren
Er volgden twee bewogen jaren met mooie momenten, maar ook met moeilijk gedrag waardoor de relatie tussen Carla en Henk onder druk werd gezet. Carla: ‘Er kwam een moment dat het escaleerde en de plaatsing moest worden beëindigd. Op dat moment heb je het gevoel dat je gefaald hebt.’ Na een half jaar kwam het moment dat Carla en Henk weer ruimte voelden om een nieuwe pleegzorg-uitdaging aan te gaan. Rick kwam bij hen wonen, een lieve jongen die aan aandacht nooit genoeg lijkt te hebben.

Goed inleven
Na jaren groepsleidster te zijn geweest, kwam de behoefte bij Carla om iets anders te gaan doen. Pleegzorgbegeleider was nog niet in haar opgekomen, tot ze hiervoor een vacature zag staan.
Ze was toch wel verbaasd over de hoeveelheid werk die er op haar af kwam. Carla: ‘Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het pleeggezin begeleiden: contacten met het pleegkind, ouders begeleiden, contacten met andere hulpverleners en veel rapporten schrijven.’ Het feit dat ze pleegmoeder is, vindt ze een meerwaarde voor haar werk. Ze kan zich goed inleven in pleegouders, weet hoe zwaar het kan zijn om 24 uur per dag de zorg voor een kind met een geschiedenis te hebben. Niet alle pleegouders weten dat ze een pleegzoon heeft. Dat hoeft ook niet, vindt ze. Soms komt het ter sprake. ‘Pleegouders zijn altijd blij verrast als ze horen dat ik pleegouder ben en hebben het gevoel beter begrepen te worden.’

Privé en werk gescheiden
Carla zorgt er voor dat ze privé en werk gescheiden houdt. Zo wordt ze begeleid door iemand van een andere pleegzorgorganisatie en heeft ze liever niet de begeleiding van een pleegkind met dezelfde voogd als haar eigen pleegzoon. Het is ook een valkuil om je eigen ervaringen als leidraad te zien. Dingen kunnen immers heel verschillend ervaren worden.

Daar doe je het voor
Carla is enthousiast over pleegzorg. ‘Het is geweldig dat kinderen binnen een gezin mogen opgroeien en dat ik hier een bijdrage aan mag leveren als zowel pleegouder als pleegzorgbegeleider.’ Het grootste compliment dat ze heeft gekregen, komt van haar pleegzoon: ‘Jullie zijn de beste plegers die er zijn.’ ‘Kijk, daar doe je het nou voor!’


Terug naar de interviews