Terug naar de interviews

Nora en haar leven in een pleeggezin

Toegevoegd op : 1 juni 2015

Nora is 12 jaar en woont al heel wat jaren in een pleeggezin. Van 2006 tot 2010 woonde ze bij een alleenstaande pleegmoeder. Daarna verbleef ze drie jaar in een behandelgroep van Combinatie Jeugdzorg. Sinds 2013 woont ze bij haar huidige pleeggezin, een bestandspleeggezin van Combinatie Jeugdzorg bestaande uit een vader, moeder en twee dochters van 16 en 18 jaar.

Wat vind je leuk aan het leven in een pleeggezin?
Je beleeft steeds nieuwe dingen, ontmoet veel mensen en krijgt nieuwe vrienden. Ik vind het ook een voordeel dat ik zoveel eigen kamers heb. In dit pleeggezin slaap ik op een kamer op zolder. Bij mijn andere pleegmoeder heb ik een eigen kamer en bij mijn oma ook, omdat ik bij allebei nog iedere maand een weekend ga logeren. Ook krijg ik veel spulletjes en word dus nog weleens verwend.

Wat vind je niet leuk aan het leven in een pleeggezin?
Ik vond het moeilijk om weer opnieuw te wennen aan nieuwe regeltjes. Bijvoorbeeld, dat als ik ‘s nachts naar de wc moet, niet het licht in huis aandoe. Soms vind ik het niet leuk dat mijn pleegouders mij niet kunnen vertellen hoe ik vroeger was. Ik heb twee oudere pleegzussen. Mijn pleegouders kunnen met hen wel herinneringen ophalen. Zij kennen elkaar al heel lang en dat mis ik. Ook zijn mijn pleegouders strenger maar daar ben ik inmiddels wel aan gewend. Ook het avondeten is anders. Bij mijn vorige pleegmoeder at ik graag vlindertjesmacaroni met maggi en kaas en een hete kiptortilla. Hier vind ik de pannenkoekentaart echt kei lekker en ook de rode kool ovenschotel.

Mag je meepraten over je eigen situatie binnen pleegzorg?
Ja, dat mag ik. We hebben op dit moment twee ambulant hulpverleners. Eentje doet de VIB (video interactiebegeleiding) bij ons en de andere de pleegzorgbegeleiding. Ze luisteren naar mij en proberen mij echt goed te helpen. Ik vind het wel stom dat ik soms niet meer bij een gesprek mag zitten, omdat ze het dan even over dingen gaan hebben die ik niet hoef te horen.

Wat wens je voor de toekomst?
Wauw, ik heb een heleboel wensen! Ik zou graag weer contact hebben met mijn biologische moeder en mijn broertje en zusje. Dat heb ik nu weer via whats-app. En ik zou wel bij mijn oma willen gaan wonen als ik 18 ben. En voor later hoop ik dat mijn oma en moeder dan nog leven. Verder wil ik graag drie kinderen, een eigen paard en ook heel veel dieren. Misschien dat ik wel op een kinderdagverblijf ga werken of in een gezinshuis. Ja, ik zou wel een eigen gezinshuis willen starten op een boerderij. Dan heb ik lekker een hoop dieren om mij heen. Dan zorg ik voor de kinderen en kan mijn man de varkenspoep opscheppen, haha.

Wat wil je verder nog kwijt?
Als je op een groep, internaat of in een pleeggezin moet wonen en niet bij je eigen ouders kan zijn, wees dan niet te verdrietig. Want er zijn genoeg lieve mensen die je willen helpen. Je komt er wel doorheen!


Terug naar de interviews