Terug naar de interviews

Netwerkpleegzorg: meer dan een weekendje logeren bij opa en oma

Toegevoegd op : 24 juli 2010

Het is inmiddels een bekend beeld geworden. Opa's en oma's die op het schoolplein staan om hun kleinkinderen op te halen. Ook Wil en Ria staan 's middags bij school. Toch is hun verhaal net iets anders, want zij nemen hun kleinzoon Jordy niet voor een paar uurtjes mee naar huis. Jordy en zijn zusje Rachel wonen bij Wil en Ria, omdat hun ouders niet meer voor ze kunnen zorgen.

In de laatste 2 jaar is er veel voor Wil en Ria veranderd. Wil was net met de VUT en ze hadden reisplannen gemaakt. Een paar maanden later moesten de plannen echter worden bijgesteld. De ouders van Jordy en Rachel gingen uit elkaar en beiden konden niet de zorg voor de kinderen op zich nemen. De kinderen werden uithuis geplaatst. Wil: 'Jordy was al eens eerder uit huis geplaatst en wij wilden niet dat hij opnieuw bij een onbekend pleeggezin terecht zou komen. Daarom hebben wij aangegeven zelf voor de kinderen te willen zorgen’. Ria: 'De eerste 14 dagen waren zwaar, want naast dat we ineens een peuter van drie in huis kregen, kwam er ook een baby van 7 weken bij, die zich s’ nachts met enige regelmaat liet horen’. Na die aanloop ging het echter steeds beter. Inmiddels zijn ze twee jaar verder en zouden ze niet anders meer willen. Wil en Ria: 'Het doet ons pijn dat onze dochter haar kinderen niet zelf kan opvoeden. Daarom zijn wij ook zo blij dat wij dit voor haar kinderen kunnen doen. Jordy en Rachel horen bij ons en komen op de eerste plaats’.

Wil en Ria genieten enorm van hun kleinkinderen. Ze hebben een abonnement op een dierentuin en gaan vaak met de kinderen naar het bos. Hoe zeer hun leven ook veranderd is, het heeft hen ook heel veel gegeven. Wil: 'Jordy heeft op het Medisch Kinderdagverblijf gezeten, maar zit inmiddels op een gewone basisschool. Hij heeft zich zeer goed ontwikkeld en daar zijn we heel erg trots op. Ook Rachel ontwikkelt zich goed. Het is een pittig dametje dat goed weet wat ze wil’.
Binnenkort gaat de familie op vakantie. Ze hebben een extra grote bungalow gehuurd, zodat de kinderen lekker de ruimte hebben. Inmiddels hebben ze wel wat meer bagage mee te nemen. Zo gaan naast de gebruikelijke zaken als kleding en luiers ook de tractor en fiets van Jordy mee en de tent van Rachel. Het zal hen, wat hun grootouders betreft, aan niets ontbreken. Ria: 'Voor ons was het niet meer dan logisch dat wij onze kleinkinderen zouden opvangen. Ik kom zelf uit een groot gezin en heb vaak voor mijn kleinere broertjes en zusjes gezorgd. Ook Wil heeft dit meegekregen. We waren dan ook erg verbaasd dat we van de pleegzorginstantie naast ondersteuning, ook een pleegzorgvergoeding kregen. Hier hadden wij absoluut geen rekening mee gehouden. We vonden het zelfs een beetje raar, want het zijn immers je eigen kleinkinderen waar je voor zorgt. Maar nu zijn we toch wel heel blij met deze vergoeding, omdat je hiermee in de gelegenheid bent de kinderen toch iets extra’s te geven’.

Jordy en Rachel zien hun moeder regelmatig. Wil: 'Onze dochter komt zeker twee tot drie keer in de week langs. Ze vindt het fijn dat de kinderen bij ons wonen, maar heeft het er vaak toch moeilijk mee om ze na een bezoek weer bij ons achter te laten’. Met de vader van de kinderen is minder goed contact. Er is een bezoekregeling, maar deze verloopt moeizaam. Voor Jordy en Rachel zijn Wil en Ria hun opvoeders. Ze weten dat ze een moeder en een vader hebben, maar hun thuis is bij opa en oma. Rachel is nog te jong om zich bewust te zijn van haar situatie, maar Jordy heeft meer meegemaakt. Hij voelt zich nu veilig en gesetteld. Hij heeft zijn eigen kamer, vriendjes in de buurt en een fijne school. Eigenlijk weet hij niet beter meer.

Binnenkort wordt Jordy 5 jaar en krijgt hij een 'paardentaart’. Ria: 'Jordy mag zelf aangeven welke afbeelding hij op zijn verjaardagstaart wil. Het wordt een grote taart met paarden erop, omdat hij gek is op dieren. Het feit dat we dat voor hem kunnen doen en dat hij daar zo van geniet, maakt ons erg gelukkig’.


Terug naar de interviews