Terug naar de interviews

Kerst in een super groot pleeggezin

Toegevoegd op : 3 december 2014

Kerst is voor velen het meest magische feest van het jaar. Ook voor een super groot pleeggezin. Onze hele woonkamer ademt ‘kerst’. Versierde kersttakken, leuke kerststukjes op tafel, passende woonaccessoires, fonkelende lichtjes, pratende kerstmannen op snelle rendieren en een geurende kerstboom, zorgen voor een geweldige sfeer. Maar het absolute hoogtepunt is natuurlijk het kerstdiner. Wat dat betreft, is kerst vieren met een groot pleeggezin niet anders … Het zit ’m in de details. Die maken het verschil…

Bij ons is het traditie dat we op tweede Kerstdag een buffet hebben. De (pleeg)kinderen doen spelletjes, knutselen, kijken met elkaar een kerstfilm, waarbij Scrooge en Home Alone altijd goed in de smaak vallen, en ’s avonds zetten we op een lange tafel allerlei lekkers klaar. Stokbrood, smeerseltjes, rijst, vlees, vis, salade… Iedereen erbij langs om zijn/haar bordje te vullen.

De grote dag
Eerste kerstdag is echt de grote dag! Omdat naast alle (pleeg)kinderen, ook alle uitwonende kinderen, kleinkinderen, opa, oma en aangetrouwde familie er dan zijn. Dat betekent 11 extra personen, waarmee we in totaal op 35 komen. Op die dag eten we traditiegetrouw soep, gevolgd door stoofpeertjes, aardappels, draadjesvlees en een toetje met een kaarsje erop. Gezellig met z’n allen aan een prachtig gedekte tafel met een wit kleed, kaarsjes, een mooi servies… Alles erop en eraan.

‘Parren’ van beppe Trien!
Koken voor een groot gezin zijn we gewend. Dus dat is het probleem niet. Alleen waarom hebben we ooit bedacht om stoofperen op het kerstmenu te zeten? Je bent echt uren aan het schillen! Gelukkig is er de kerstfee, in de persoon van beppe Trien! Een engel, die moeder van vrienden van ons. Elk jaar, vlak voor de kerst, krijgen we een verlossend telefoontje van haar: ‘Ik ha parren foar jim…’. Geschild, gekookt en al…wat lief! Het feest is dan compleet. Lekker genieten van de kinderen, de kleinkinderen, de aanwezigheid van opa en oma en de heerlijke hapjes, met als uitschieter: de ‘parren’ van beppe Trien!

Fijne kerstdagen allemaal!


Terug naar de interviews