Terug naar de interviews

Het is een geschenk om voor kinderen te kunnen zorgen

Toegevoegd op : 1 juli 2012

Het gezin van Simon en Barbara bestaat uit dochter Sanne (5) en pleegdochters Esmee (2,5) en Tara (10 maanden). Uit een eerder huwelijk heeft Barbara twee volwassen zonen. Naast de zorg voor deze kinderen, heeft het stel ook gezorgd voor de baby’s Koen en Bas. Beiden hebben inmiddels een vaste plek gevonden in een pleeggezin en/of adoptiegezin en het gaat goed met hen.

De stap naar pleegzorg
Barbara praat met een grote glimlach en vol enthousiasme over haar gezin. “Ik heb altijd willen zorgen voor anderen. Mijn meisjesdroom was om in Afrika voor kinderen te zorgen. Dit is er nooit van gekomen. Na de geboorte van Sanne wilden we graag nog een kindje, omdat we het belangrijk vinden dat zij met andere kinderen zou opgroeien. Drie jaar geleden hebben we serieuze stappen ondernomen om pleegkinderen op te vangen. Na het STAP-voorbereidingsprogramma kwam Esmee van zes maanden bij ons wonen. Een ontzettend lief meisje en al snel wilde ik meer. Op mijn werk in een kinderdagverblijf zag ik soms kinderen die meer aandacht nodig hadden. Het is belangrijk dat een kindje een ritme heeft en lekker geknuffeld wordt. Als tijdelijk iemand anders de zorg voor deze kinderen op zich neemt, hebben de ouders ook tijd om aandacht aan zichzelf te besteden. In sommige gevallen kunnen zij daarna hun leven met hun kinderen weer goed oppakken.”

De stap naar crisisopvang
Dit was de stap voor Barbara en Simon om crisispleegzorg te gaan doen. Ze vertellen: “Op deze manier voor een kindje zorgen was in het begin heel erg wennen. Koen kwam direct na zijn geboorte bij ons wonen. Dat was heel bijzonder; net uit de buik van zijn moeder en dan naar een totaal andere omgeving met andere geluiden, geuren enzovoort. Het zorgen voor hem werd al heel snel natuurlijk door hem aandacht en liefde te geven. We hebben mee gemaakt hoe een angstige en gestreste baby zich ontwikkelde tot een rustige, ontspannen en tevreden kind. Het was zo mooi om te zien dat Koen na een paar maanden een vrolijk mannetje was. We hebben met heel veel verdriet afscheid genomen van hem toen hij naar zijn adoptiegezin ging. Pleegdochter Tara woont nu vijf maanden bij ons. Zij is een geschenk dat op ons pad kwam nadat we afscheid hadden genomen van Koen.”

Liefde en knuffelen
Inmiddels is Barbara gestopt met werken om haar volledige aandacht op haar gezin te kunnen richten. Elk kind verdient liefde en elk kind verdient het om lekker geknuffeld te worden. Barbara geeft aan dat pleegzorg niet altijd gemakkelijk is. Voor hun dochter Sanne is het weleens moeilijk. “Ik vind het belangrijk dat de kinderen leuk met elkaar kunnen spelen. Natuurlijk zijn er weleens ruzies zoals broertjes en zusjes dat met elkaar hebben, maar dat komt in elk gezin voor. Het zorgen voor pleegzoon Bas kostte ons veel energie, maar van Tara krijgen we zoveel energie en daar worden we blij van. Deze wisselwerking zorgt ervoor dat zorgen voor kinderen mooi is. Het is belangrijk dat de kinderen de kans krijgen om uiteindelijk weer terug te gaan naar hun eigen ouders. Tot die tijd geven wij de kinderen onze liefde. Dat verdienen deze kleine mensjes.”

Zorgen voor elkaar
“Het is geven en nemen. Wij kunnen als volwassen mensen een kind zorg, sturing en warmte geven. Hier krijgen we ontzettend veel voor terug. Wij zorgen als gezin voor elkaar. Als ik onze kinderen zie spelen, word ik daar heel blij van. Wanneer ik mijn kinderen zie en over hen praat, dan vergeet ik dat er problemen zijn. Zorgen voor elkaar is het mooiste wat er is en dat levert ons zoveel energie.”


Terug naar de interviews