Terug naar de interviews

En dan moet je even wachten

Toegevoegd op : 24 mei 2009

De voorbereidingsperiode is afgerond. Je weet, voor zo ver je dat kàn weten, wat pleegzorg inhoudt. Je bent er klaar voor. Laat die pleegkinderen maar komen! Maar meestal gaat het helemaal niet zo snel. De match tussen pleegkind en pleegouders is een heel bewuste en goed overwogen beslissing van de pleegzorginstelling. Soms kan het best zo zijn dat je even moet wachten.

Marc (36) en Conny (35) wonen in een gezellig huis in een rustige buurt in Uden. Marc is werkzaam als coördinator commerciële binnen- en buitendienst bij een elektrotechnische groothandel en Conny werkt als administratief medewerkster bij een uitzendbureau. Sinds 27 maart 2009 zijn zij officieel pleegouder.

Hoe zijn jullie bij pleegzorg terecht gekomen?
Marc:'Het was een idee van Conny. Mij maakte het in eerste instantie nog niet zoveel uit. Zij heeft ervoor gezorgd dat we naar de informatieavond van pleegzorg zijn gegaan.’ Conny vertelt verder: 'Wij kunnen geen kinderen krijgen, terwijl we die wel heel graag willen. Adoptie zou een optie zijn geweest voor ons, maar we realiseren ons goed dat er in Nederland ook kinderen zijn die hulp nodig hebben. Op de informatieavond hebben we uitleg gekregen over pleegzorg. We zagen het allebei zitten. Na afloop hebben we ons dan ook snel opgegeven voor het STAP-voorbereidingsprogramma. Ik heb altijd gezegd: Als ik een miljoen win, koop ik een grote boerderij en zou ik voor veel pleegkinderen willen zorgen.'Marc lacht: 'Voor mij zou 1 of 2 ook al genoeg zijn, hoor!’

Vonden jullie het uitgebreide STAP-voorbereidingsprogramma nuttig?
In koor: 'Heel nuttig!’ Marc: 'Het is een heel goed programma waardoor je veel gaat nadenken over wat pleegouder zijn nou echt betekent. Ook denk je na of het echt iets voor je is.’ Conny vertelt dat zij via de STAP-trainer een kinderloos stel hebben leren kennen, waar ze langs zijn gegaan: 'Zij zijn nu pleegouders van 2 pleegkinderen. Wij zijn nu nog met z’n tweeën en doen we waar we zin in hebben. Straks moeten we rekening houden met een pleegkind. Dat is wennen en je moet aan van alles denken, ook aan praktische zaken. Het was heel erg fijn om met deze ervaren pleegouders te kunnen praten.’ Het STAP-voorbereidingsprogramma zorgt ook voor ervaringsverhalen. Marc: 'Op de terugweg in de auto waren we helemaal stil en onder de indruk van alles wat we die avond gedaan en gehoord hadden. Of we waren diep onder de indruk en druk aan het napraten. Je leert nieuwe mensen kennen. Van de negen gezinnen, was er nog één ander stel kinderloos. Ieder voor zich denkt na of pleegzorg iets voor hen is. We hebben ook veel lol gehad tijdens de bijeenkomsten!’ Conny kan niet kiezen welke avond de meeste indruk gemaakt heeft. Voor Marc was dat de avond waar de familie mee mocht komen en er vragen gesteld konden worden aan een panel.

Wat waren de reacties van jullie familie?
'We hadden er al met hen over gepraat, maar het leek alsof die avond veel meer losmaakte, omdat er nu over pleegzorg werd verteld door mensen van pleegzorg.’ Marc geeft aan: 'Onze ouders wisten eigenlijk nog niet zo goed wat pleegzorg was. Al hebben ze er vanaf het begin positief tegenover gestaan. Die avond heeft een hoop duidelijk gemaakt. Nu we beschikbaar pleeggezin zijn, is het ook heel vreemd eigenlijk.’ Conny zegt; 'volgens mijn zus zijn we in blijde verwachting, ook mijn nichtjes kunnen niet wachten tot ze een pleegneefje of nichtje krijgen’. Het is ook raar om aan vrienden uit te leggen dat we nu elke dag gebeld kunnen worden. Voor ons is het al zo spannend. Ineens wordt het definitief. We gaan samen eerst nog op een verre vakantie, want straks kan dat misschien niet meer.’

Wat is jullie aanbod en hoe zijn jullie daarbij gekomen?
'Ons aanbod was vanaf het begin al duidelijk en het STAP-programma heeft dat alleen maar bevestigd. Wij hebben gekozen voor langdurende pleegzorg voor pleegkinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar, de zogenaamde perspectiefbiedende pleegzorg. Deze leeftijd hebben we gekozen, omdat ons dat beter lijkt voor de hechting van een pleegkind. Omdat we 'beginnende pleegouders’ zijn, voelt het voor ons niet goed om een ouder kind in ons gezin op te nemen,’ legt Marc uit.

Hoe beleef je de tijd waarin je wacht op een pleegkind?
'We hebben aangegeven dat we vanaf september als het nieuwe schooljaar begint, beschikbaar zijn. We zijn net klaar, dus nog helemaal in jubelstemming! Als de telefoon zou gaan, zou ik dat echt heel spannend vinden. Gelukkig staat de telefoon van Marc als eerste in de lijst!’ lacht Conny.

Een rare vraag misschien voor mensen die nog geen pleegkind hebben, maar toch: Wat geeft jullie voldoening in pleegzorg?
Marc antwoordt: 'Die vraag kwam ook regelmatig voorbij in het STAP-programma. Eigenlijk is het nog steeds moeilijk om te beantwoorden. We hopen er voldoening uit te halen maar we weten ook dat het tegen kan vallen. Onze verwachtingen zijn daarom niet al te hoog.’ Conny vult aan:'Het is allemaal nog onduidelijk hoe het zal zijn voor ons. Wat we vooral belangrijk vinden is dat we als pleeggezin een pleegkind op weg gaan helpen.’

Waarom zou je andere mensen pleegzorg aanraden?
Conny: 'Hier kunnen wij geen antwoord op geven. Het is aan ieder mens zelf om deze beslissing te nemen. Het is belangrijk dat mensen weten wat pleegzorg is en dat dit een optie kan zijn. Het ligt dan aan de situatie of pleegzorg ook echt iets is. Omdat wij zoveel hadden aan het praten met pleegouders in ongeveer dezelfde situatie als wij, zou ik zeggen: ga eens in de praktijk vragen stellen. Dit kan tijdens informatieavonden, waar vaak een pleegouder bij zit.’ Marc vertelt dat zij vaker gevraagd worden over pleegzorg te vertellen nu mensen weten dat zij ermee bezig zijn: 'We hebben laatst een avond met oude vrienden van ons zitten praten. Als mensen weten dat je ermee bezig bent, vragen ze ernaar en raken geïnteresseerd. Het bleek dat zij ook informatie hadden aangevraagd via de pleegzorginstelling. Iedereen moet voor zichzelf beslissen of ze pleegzorg willen en kunnen. Ervaringsverhalen helpen daar heel goed bij.’


Terug naar de interviews