Terug naar de interviews

Een spannende zoektocht... - En dan is Senna er

Toegevoegd op : 24 januari 2010

Hans (46) en Gerjanne (35) de Vries en hun zoon Joris (4) zijn sinds kort crisispleegouder. Hans en Gerjanne werden aan het denken gezet over pleegzorg door de Sire campagne 'Pleegouders zijn bijzonder nodig' op TV. Een geheel nieuwe tak van sport waar zij nog onbekend mee waren. Ze hebben uitgebreid informatie ingewonnen en namen deel aan een voorbereidingsprogramma. Daar kwamen zij er achter dat crisispleegzorg goed bij hen zou passen. Het onverwachte, snel handelen en regelen is iets dat zij leuk vinden. Zij hebben net de eerste plaatsing van Senna afgerond.

Senna
'Kort nadat wij geaccepteerd waren als pleegouder kregen we de vraag voorgelegd om de zorg voor Senna,een achtjarig meisje, tijdelijk op ons te nemen,’ vertelt Gerjanne. 'Ons werd verteld dat Senna op dat moment voor korte tijd en uit nood geboren bij de ouders van een vriendinnetje verbleef. Zij zou samen met haar moeder worden opgenomen in een voorziening voor ouder en kind om daar te leren weer samen verder te gaan. Hier was echter nog geen plek dus Senna had tijdelijk een ander plekje nodig. Dat was voor ons een spannend moment. En al vinden we snel handelen en regelen leuk, het was fijn dat wij eerst op een al geplande vakantie gingen. Senna kon nog twee weken bij haar vriendinnetje blijven. Zo konden wij even aan het idee wennen en Joris voorbereiden op deze toch grote verandering. Hij is vier jaar alleen geweest, dus het leven wordt voor hem ook anders met een achtjarig meisje in huis. De aandacht moet worden gedeeld en ook andere zaken worden belangrijk en anders.’

Vakantie
'Senna kwam een week voor de zomervakantie. Het was pittig dat er direct zeven weken een kind dagelijks over de vloer was, zonder de structuur van school. Bovendien merkten we dat vier jaar leeftijdsverschil groot is als je activiteiten wilt doen. Een museum als Nemo is leuk, maar meer gericht op een achtjarige dan op een bijna vierjarige. Dat was dus flink passen en meten. Senna kon zichzelf niet zo goed vermaken dus ondernamen wij veel uitjes. Ook simpele dingen zoals naar de speeltuin om de hoek of samen koekjes bakken. Maar goed, het was wel een intensieve vakantieperiode. Zo hebben we zelf ook weer nieuwe ontdekkingen gedaan,’ aldus Gerjanne en Hans.

Kerk
'Voor Senna was het nieuw dat wij zondags naar de kerk gaan. De zondagen dat ze niet bij haar moeder ging zij met ons mee naar de kerk. Het leuke was dat zij daar een aantal vriendinnetjes heeft gekregen die regelmatig bij haar kwamen spelen en logeren. Senna heeft daar zeer van genoten, evenals wijzelf’ zegt Hans.
'Soms moesten we ons ook even op het hoofd krabben. Hoe los je bepaalde situaties op waar je met een achtjarige voor komt te staan? Maar ook specifieke problemen die een pleegkind meeneemt. Ik heb hier veel over kunnen praten met vriendinnen en familie die al wel ervaring met een achtjarig kind hadden,'vertelt Gerjanne. 'Het was fijn om van hen wat tips te krijgen. Maar soms moesten er beslissingen genomen worden die samenhingen met de pleegzorgsituatie. Als Senna heel verdrietig was na een afscheid van moeder, bijna ontroostbaar zelfs. Een arm om haar heen en troost geven helpt zeker. Maar dan moest er bijvoorbeeld een afweging gemaakt worden of zij buiten de vaste belafspraken even met moeder mocht bellen. Soms was het ook zoeken en aftasten hoe Senna reageert op gedrag, regels en afspraken zoals die in ons gezin gewoon zijn, maar voor haar nieuw. Het was een spannende zoektocht en nieuw voor ons om uit te vinden hoe haar gedrag positief kon worden bijgestuurd.. Zij was acht jaar toen ze kwam en dus al gevormd, een ontwikkeling die je als pleegouder niet hebt meegemaakt. Anders dan bij Joris die je natuurlijk vanaf minuut 1 volgt,'concluderen Gerjanne en Hans.

Afscheid
De plaatsing is inmiddels beëindigd. Senna verblijft nu op een groep ter observatie en eventueel behandeling. Ze woont dus niet samen met haar moeder op een plekje, wat in eerste instantie het uitgangspunt was. Dit bleek voor moeder niet haalbaar. Dat vraagt ook een omschakeling. Hans en Gerjanne hadden het Senna gegund om samen met moeder verder te gaan. Gerjanne, Hans en Joris hebben Senna samen met de gezinsvoogd en moeder naar haar nieuwe plek gebracht. Het was goed om te zien waar zij terecht kwam. Zij hebben een prachtig fotoboekje voor haar gemaakt en dat wat later nog even bij haar gebracht en een kopje thee gedronken. Nu moeten zij haar loslaten en staat hun hart en huis open voor een ander kind dat tijdelijk een plekje nodig heeft. Weer nieuwe ervaringen op doen.


Terug naar de interviews