Terug naar de interviews

“Een pleegouder kan het verschil maken"

Toegevoegd op : 29 augustus 2014

"Toen onze dochter Lotte haar nieuwe pleegzusje zag, was haar eerste reactie: ‘Goh, wat een klein kind, daar kan ik toch niet mee spelen.’ Maar intussen is ze gek op haar pleegzusje. Ze vertelt heel open aan haar vriendinnetjes dat ze nu een zusje heeft, maar dat het kind straks waarschijnlijk weer weggaat. Ze begrijpt dat heel erg goed.”

Opnieuw in de luiers
De dochter van Piet en Anja uit Almere is negen jaar. Hun pleegkind is anderhalf. “Ja, we zitten opnieuw in de luiers”, lacht pleegvader Piet. “Het was even wennen, zeker. Maar als je je opgeeft voor crisisopvang, kan er opeens iemand voor je deur staan. Dit kind had ons nodig en wij waren er klaar voor. Toen ze kwam, was ze een stil, teruggetrokken vogeltje. Ze is nu een paar maanden bij ons en je ziet haar veranderen.”

Een broertje of zusje
Piet en Anja zijn allebei 37 jaar. Een aantal jaren geleden hoorden ze dat hun dochter definitief enig kind zou blijven. Een broertje of zusje was meer dan welkom geweest. “We hebben adoptie overwogen maar zagen daar uiteindelijk vanaf.” Ook het zorgen voor een pleegkind kwam weleens ter sprake. Na het bezoeken van een informatieavond en het voorbereidingstraject werden ze steeds enthousiaster over pleegzorg.

Wel of geen klik
Sinds een aantal jaren zijn ze crisispleegouder. Voor de dochter van Piet en Anja is het soms best moeilijk een extra kind in het gezin erbij te hebben. “Als er geen klik is, of het is een kind met moeilijk gedrag, dan is dat echt wel pittig”, is de ervaring van Anja. “Is de klik er wel, dan gaat het soepeler. Vorig jaar hadden we een vierjarig meisje mee op vakantie, samen hebben ze een fantastische vakantie gehad op de camping in Frankrijk. Met een kind waarmee de klik er wel is, is afscheid nemen voor onze dochter moeilijk.”

Verschil maken
Ondanks dat het niet altijd makkelijk is, hebben ze geen moment spijt van hun keuze om pleegouder te worden. “Er zijn veel genietmomenten”, zegt Piet. Anja vult hem aan: “Als we tussen de pleegkinderen door een aantal weken met ons eigen gezin zijn, dan geniet onze dochter Lotte ervan hoe wij het eigenlijk hebben, dat waardeert ze dan extra. Lotte leert zo ook wat er in de wereld gebeurt, we zien dat ze er wijs en weerbaar van wordt.”

Pleegouder zijn vraagt volgens Piet en Anja veel tijd en energie, maar het brengt hen ook veel. “Ik zie dat je als pleegouder het verschil kunt maken. Als je dan ziet dat ouders na een tijd weer voor hun kind kunnen zorgen dan weet ik waarom ik dit doe”, zegt Anja.


Terug naar de interviews