Terug naar de dagboeken

Pleegpuber (4)

Toegevoegd op : 9 november 2012 in het dagboek van Pleegvader Maarten

Pleegzorg voert momenteel campagne om de opvang van pubers onder de aandacht te brengen. In 'Pleegpuber 3' heeft u kunnen lezen over het dumpen van pleegzoon/soapster Jeremy (bijna 14) vlakbij zijn school, en hoe puberpleegzorg uw conditie op peil kan houden.

Het geheim van de verdwenen euro’s
Jeremy onderwijl had duidelijk een mindere week. Zo vond pleegvader een dag later zijn eigen metalen sigarettendoosje terug. In pleegpubers schooltas. In het doosje zaten 12 sigaretjes. Kunstige, liefdevol gedraaide toetertjes. Je zou haast vertederd raken van de fijn-motorische inspanning die dit gekost moet hebben. Als het geen sigaretten waren. Dus volgde, voor de tweede keer die week, een stevig pedagogisch gesprek.
En dan was er nog het Geheim van de Verdwenen Euro’s. Jeremy ging op zijn fiets wat schroefjes voor mij halen. En voor zichzelf wilde hij ook nog iets kopen. Vrolijk kwam hij terug, alles had hij bij zich. “ Maar ik kon bij de kassa even dat tientje van jou niet vinden. Dus dat heb ik voorgeschoten. Dus krijg ik nu 10 euro terug”. Pleegvader snapte de financiële constructie even niet. Pleegpuber zelf al helemaal niet meer. En werd kwaad. Kwaad op zichzelf, omdat hij dit zo ingewikkeld gemaakt had. Toen pleegvader alle bonnetjes eens goed bekeek snapte hij het wel. Maar toen wilde de inmiddels over de zeik geraakte pleegpuber de uitleg al niet meer horen. “Hou het geld maar. Hou alles maar. Ik hoef het al niet meer!” De soapie had weer tekst. Heel even had pleegvader zin om zichzelf per direct op Marktplaats te zetten. 'Pleegouder zoekt pleegkleutermeisjes die alleen van thee met koekjes en prinsessenjurken houden om in harmonie op te voeden”, zoiets. Maar dat idee ebde snel weer weg.

Stront
Want, samengevat, is het opvangen van een pleegpuber gewoon geweldig. Er is altijd wat te beleven, een dag verloopt nooit exact zoals je verwachtte, en je opvoedkundige creativiteit wordt steeds weer geprikkeld. En je blijft ook nog in conditie, op je eigen bankstel nota bene.
Oké. Soms ben je er even helemaal klaar mee. Dan heb je het gevoel dat je leven een sprookje is waarin je een driedubbelrol speelt: huissloof Assepoester, Sneeuwwitje-met-brok-in-de-keel, en Kleinduimpje die de weg volkomen kwijt is. Maar precies op dat moment biedt je pleegpuber zijn excuses aan, geeft een kus en gaat voor de rest van de dag bij dat leuke vriendje spelen zodat je lekker een paar uur voor jezelf hebt. En dan komt hij ook nog eens op tijd thuis.
En helpt bovendien de volgende dag uren mee met kachelhout hakken, in een uitstekend humeur.

Het leven bestaat uit pieken en dalen. En dat is met pleegpubers niet anders: om boven zichzelf uit te stijgen moeten ze af en toe de stront in zakken.

Maarten


Terug naar de dagboeken