Terug naar de dagboeken

Pleegpuber (3)

Toegevoegd op : 2 november 2012 in het dagboek van Pleegvader Maarten

Pleegzorg voert momenteel campagne om de opvang van pubers onder de aandacht te brengen. In 'Pleegpuber 2' heeft u kunnen lezen hoe uit een zoekgeraakte usb-stick op een vroege maandagochtend een heuse reallifesoap voortkwam.

Ga toch weg
'Never a dull moment with an adolescent’, zou ik zeggen. Dat is misschien wel het beste argument om eens aan puberpleegzorg te denken: u hoeft zich nooit meer te vervelen. Weg is uw gaapverwekkend voortkabbelende leventje. Er gebeurt altijd wel wat.
Kom ik op een zondagmiddag thuis, vrezend dat mijn pleegpuber Jeremy (bijna 14) waarschijnlijk al weer uren zwaar ademend met dat foute vriendje naar nog foutere websites zit te loeren, zit hij glunderend, gedoucht en in zijn mooiste shirt aan tafel te wachten hoe ik zal reageren op de opgeruimde zithoek, gestofzuigde kamervloer en vers gezette pot thee. Met zo’n hartverwarmend gebaar denk je dan dagen vooruit te kunnen.
Maar de volgende ochtend is er een usb-stick zoek en weet je dat 'the shit has hit the fan’ als vervolgens het huis overhoop gehaald wordt, iedereen overstuur is, en pleegpuber schuimend “ ga toch weg!” schreeuwt. Om vervolgens zelf woedend weg te fietsen en een stukje verderop bij de auto te blijven staan.

Doei
Want daar waren we gebleven. Het is inmiddels maandagochtend tegen achten, en Jeremy staat nog steeds roerloos over zijn fiets gebogen in de nevel te staren. Hij weet het niet meer. De soapacteur is zijn tekst kwijt. “Stap maar in”, zeg ik zachtjes maar beslist. Jeremy laat zich naar onze bus geleiden en gaat met hangend hoofd op de bijrijdersstoel zitten. Ik zet zijn omafiets – met – bierkrat achterin, en zwijgend rijden we richting school.
Een paar honderd meter voor de school zegt Jeremy opeens zachtjes “sorry”. “Oké”, antwoord ik, parkeer de bus in een zijstraatje en dump daar pleegpuber en zijn fiets. Helemaal bij school afgezet worden is natuurlijk 'voor schut’ voor een puber, vandaar. “Voortuintje”, wijs ik op een hopeloos lelijk stukje grindtegelstoep. De bewoners hebben klaarblijkelijk geprobeerd aan te haken bij de tuiniersmodetrend 'alles bestraten’.
Jeremy perst er een misvormde grijns uit, stapt op zijn fiets en roept met ingestudeerde vrolijkheid “doei!”.

Conditie
Die avond ruimt hij zonder morren zijn kamer op, kijkt naar zijn favoriete soap Vrijland en leeft zich helemaal uit met een potje stoeien. Pleegvader wordt dagelijks afgetuigd op de bank namelijk. “Jij bent niet sterk. Kom dan. Kóm dan! Ja, nou kun je niks meer hè. Jij bént gewoon dus niet sterk hè. Je denkt van wel. Maar het ís níet zo!” En zo komen we bij een volgend argument om aan puberpleegzorg te doen: je blijft ervan in conditie. In zijn algemeenheid willen mannen zich vaak graag fysiek met anderen meten. En voor mannelijke pleegpubers is het zelfs een levensbehoefte. Dus als u een van de vele moeders of schooljuffen bent die bij het zien van stoeiende jongens direct “stop!” gilt, begin dan maar niet aan puberpleegzoonzorg. U belandt beslist hetzelfde jaar nog in een inrichting waar u met repeterende hoofdbeweging de rest van uw leven in K3-shirt met poppenkleertjes zit te friemelen onderwijl vals zingend “I’m a barbie girl”, daarbij hoofdschuddend gadegeslagen door uw therapeut.
En daar wordt uw conditie in ieder geval niet beter van.

In deel 4: het geheim van de verdwenen euro’s en het nut van af en toe de stront in zakken.

Maarten


Terug naar de dagboeken