Terug naar de dagboeken

Nieuw leven (1)

Toegevoegd op : 3 april 2013 in het dagboek van Pleegvader Maarten

Wat betekent Pasen voor u? Misschien staat u op Goede Vrijdag stil bij het overlijden van Jezus Christus, en viert u met Pasen zijn wederopstanding uit de dood. Volgens de Christelijke traditie is het in ieder geval de bedoeling dat het daar om gaat. Het licht van de paaskaars symboliseert nieuw leven. Het is maar een kleine stap van de paaskaars naar paaseieren, want ook eieren symboliseren vruchtbaarheid, nieuw leven en een nieuw begin. En Pasen valt altijd in de lente. Ik denk dat de meeste Christenen tot zover met de secularisering van het Paasfeest nog wel vrede kunnen hebben.

Er zijn echter ook mensen die op Goede Vrijdag vooral stilstaan bij het overlijden van hun bankstel. Om vervolgens bij hun wederopstanding uit bed op zondagochtend eens kreunend aan hun ruggen te voelen en linea recta een vruchtbaar bezoek te brengen aan een meubelboulevard. Waarna met de aanschaf van bed Lillesand en bank Knislinge het nieuwe leven kan beginnen.
'Meubels kopen’ is langzaam maar zeker net zo’n paastraditie geworden als paaseieren zoeken en paasvuren ontsteken. Maar ik vind het stom. Ik snap allereerst niet wat er zo leuk aan is om op een vrije dag met z’n allen in de file te gaan staan voor een meubelboulevard, en daar vervolgens voor veel geld van alles aan te schaffen, ter vervanging van meubels die helemaal nog niet vervangen hoeven te worden.
Onze meubels komen van Kringloopwinkels en rommelmarkten. Een nieuwe matras bestellen we op internet. Het nut van bijvoorbeeld een nieuwe kast ontgaat me trouwens al helemaal, want een goede kast gaat een mensenleven mee. Voor een ander kleurtje neme men een kwast.
Maar wat me nog meer irriteert is dat de commercie zich na alle kerstterreur ook steeds dwingender bemoeit met Pasen. Zo mogen we met ingang van dit jaar niet meer zelf weten wat we drinken met Pasen, maar moeten we De Paaswijn 2013 aanschaffen. 'Pasen IS gourmetten!!” blèrt een folder van een supermarkt. Shit. Daar zit ik dan met mijn zelfgemaakte soep, stokbroden en salades. ' Op je paasbest!’ gilt een tijdschrift dat laat zien hoe ouders en kinderen zich deze Pasen moeten kleden. De vader staat erbij als een zacht ei, dus die klopt dan nog wel qua symboliek.
Maar ik ben er zó klaar mee. Mensen zijn kuddedieren, en lopen achter de commercie en elkaar aan. Maar als we dan op zoek zijn naar 'nieuwe tradities’, een moderne gezamenlijke invulling van het Paasfeest, kunnen we dan echt niets beters bedenken dan nieuwe meubels, dwingend opgelegde paasmenu’s en uniforme tutkleren? Kunnen we echt niets verzinnen dat nog enig verband heeft met het Paasverhaal?

Nou, dat konden we wél. Het gebeurde met de film 'Life of Brian’ van Monty Python. In de kerstnacht wordt naast Jezus ook ene Brian geboren, één stal verder. Hij wordt per abuis aangezien voor de Verlosser en krijgt op latere leeftijd een grote schare volgelingen. Brian ergert zich aan hun slaafse kuddedierengedrag, en schreeuwt hen toe: “Jullie zijn allemaal individuen!” Tot zijn verbijstering antwoordt de schare als uit één mond “Wij zijn allen individuen!”. Ja, qua kuddegeest ging het 20 eeuwen geleden al mis. In de Paastijd wordt Brian gevangengenomen en belandt hij uiteindelijk aan het kruis alwaar het slotlied 'Always look on the bright side of life’ gezongen wordt. Monty Python liet met deze film zien dat je iets leuks met Christelijke feesten kunt doen. Want de film behoort inmiddels tot het collectieve paasgeheugen van hele generaties. Net als de musical 'Jesus Christ Superstar’, die expliciet in de Paastijd speelt. Ook de moderne uitvoering van The Passion, sinds een paar jaar in de week voor Pasen op TV, loopt een goede kans zich een vaste plek in de paasbeleving te verwerven.

Mijn pleegzoon Jeremy (14) vertelt het Paasverhaal zó:
“Op Goeie Vrijdag ging tie dood. En met Pasen was tie weer levend. En toen kwam ie binnelopen en zei tie: 'Hoihoi, daar ben ik weer. Alles goed? Alles kits achter de rits? Nou, ik heb eigenlijk wel zin in een eitje. Wow! Nieuwe bank?' En toen was het feest.“
In deel 2 leg ik u uit wat dit Paasverhaaltje nu eigenlijk met pleegzorg te maken heeft.

Maarten


Terug naar de dagboeken