Terug naar de dagboeken

Ergernissen Top Vier

Toegevoegd op : 16 december 2013 in het dagboek van Pleegvader Maarten

Met 2014 op komst neem ik wat kindgerelateerde ergernissen uit het voorbije jaar met u door. Vorige week was 'Stop Dokter Corrie' aan de beurt. Ik plaats haar met terugwerkende kracht op nummer 5. Hier de top 4.

Op 4: Zwarte Piet
Ieder jaar zo ergens in oktober begint het weer: gezeur over het Sinterklaasfeest. En dan met name over Zwarte Piet. De tegenstanders: ‘Zwarte Piet is beledigend voor De Gekleurde Nederlander.’ En: ‘Het Sinterklaasfeest past niet in deze tijd omdat het een aan slavernij refererend beeld van een blanke overheerser met zijn domme zwarte knechten neerzet.’

Onzin: Piet is de 'bijdehante’ assistent die zijn hoogbejaarde, ietwat verstrooide werkgever in het spoor houdt. Veel kinderen, waaronder mijn pleegzoon Jeremy in zijn jonge jaren, vinden Zwarte Piet cool en beseffen maar al te goed hoe belangrijk hij is. Sint mag de gulle weldoener uit willen hangen; zonder Piet heeft hij geen flauw idee welke cadeaus je wilt hebben, laat staan dat hij ze bij je thuis weet te bezorgen.

Maar ja, dat weten kinderen, en hen werd in deze discussie weer eens niets gevraagd. Daar zijn we in dit aan chronische regeldiarree lijdende land heel goed in: politiek correct geblaat over de hoofden van betrokkenen heen. De discussie was feller en polariserender dan ooit. Het allerdomst daaraan is dat allochtone kinderen in Nederland (die voorheen net zo genoten van het feest als witte kinderen) zich nu ineens realiseren dat het de bedoeling is dat ze aanstoot nemen aan Piet met zijn schoorsteenveeggezicht en blanke pagepakje. Terwijl zij de link met hun eigen beige of bruine huid nog nooit gelegd hadden. Bedankt, zeur…eh…-pieten.

Op 3: Comazuipen
En dan: de Nederlandse Vereniging tot Bevordering van Comazuipen. Citaat uit hun nieuwsbrief: ‘Kinderen beginnen rond het 11de jaar te puberen. Vanaf een jaar of 13 zijn ze geslachtsrijp en vanaf een jaar of 15 begint het uitgaan. Het ligt dus voor de hand hen veiligheidshalve rond die leeftijd te leren verantwoord met alcohol om te gaan. Dit bevordert het comazuipen echter niet; dat lukt beter als het snel en stiekem gebeurt. Wij vinden het verhogen van de alcoholleeftijd naar 18 dan ook positief. Het comazuipen zal er enorm door toenemen.’

Een anonieme woordvoerster van de Actiegroep Kinderbestrijding (‘ noem mij maar Mama Appelsap’) reageert wat terughoudender: ‘ Zoals bekend zijn wij voorstander van kindervergiftiging, omdat dat een langzaam, sluipend proces is. Denkt u aan aspartaam, cafeïne, kleurstoffen, cyclamaat en kilo’s suiker. Deze stoffen komen in bier en wijn echter niet of nauwelijks voor. Wij hadden daarom liever gezien dat de alcoholleeftijd naar 21 was gegaan, zodat kinderen zich nog 3 jaar langer vergiftigen met frisdranken. Maar ja, toekomstmuziek hè.’

Op 2: Stoeien en leren
Het basisonderwijs heeft ook weer wat ontdekt. Daar waar het regiment aan juffen jaren liep te blèren dat van stoeien vechten komt, en vrijwel iedere school een stoeiverbod had, is nu uit Duits onderzoek (wauw!) gebleken dat stoeien juist goed is. Je leert met grenzen omgaan, en het fysiek ontladen is goed voor de energiebalans. Hetgeen dan weer positief uitpakt bij psychische inspanningen zoals proefwerken. Hot news!

Weet u wie dit al lang wisten? Oudere, vooral mannelijke leraren. Bij meneer Jan, Henk of Theo werd je nog eens om een vage boodschap gestuurd als hij zag dat je zat te wiebelen. Hij liet je in de pauze voetballen, weer of geen weer. Of klimmen op het gammele klimrek. Hij nam af en toe de hele klas mee naar hei of bos.
Maar dat mag allemaal niet meer. Kinderen worden vies, ziek of vallen dood neer. Binnenkort kán het ook niet meer, want oudere leraren worden in hoog tempo weggepest uit het basisonderwijs. En dat stoeien goed voor je is: ach, dat zullen de juffies na de feestdagen wel weer vergeten zijn.

Op 1: De wethouder van Buren
Vraagje voor Zwarte Piet: kan de wethouder van de gemeente Buren nog mee in de zak? Deze wandelende etalagepop vernietigde een boomhut waaraan een grote groep jongetjes maanden gewerkt had. In weer en wind, in thermo-ondergoed en oude kleren hadden ze een prachtig bouwwerk gemaakt. Een paar meter hoog, met een chillroom en uitkijkpost. Hun eigen plek. De wethouder: ‘Het is gevaarlijk, en het is rommel.’ Sinterklaas, houdt u deze man in Spanje alstublieft een jaartje binnen. Laat hem tablets, games en mobieltjes inpakken of zo. Want die zullen er veel nodig zijn als kinderen niet meer buiten mogen spelen.

Zo, dat waren wat ergernissen van 2013. Ik wens u een politiek correcte Kerst, een comaloze jaarwisseling en een vreugdevol 2014. Ik stel een thema voor: 'Geef kinderen de ruimte’. Doet u mee?


Terug naar de dagboeken