Terug naar de dagboeken

Belangen

Toegevoegd op : 20 januari 2017 in het dagboek van Pleegmoeder Nikki

‘De handtekeningen komen niet overeen’, zegt de medewerker achter de balie bij het gemeentehuis. Ik had er zelf nog helemaal niet naar gekeken, maar ze heeft gelijk. De ouders van Dion gebruiken meerdere handtekeningen en dat is bij officiële documenten natuurlijk niet zo handig. Ik moet er stiekem wel om lachen.

Door hun verstandelijke beperking is het überhaupt knap dat ze een handtekening hebben. Na uitvoerig overleg op de afdeling en het tonen van mijn eigen paspoort word ik gerustgesteld. Het is in orde, de aanvraag is in behandeling en een identiteitskaart is in de maak! Dat is fijn en maakt dat we straks ook een keer over de grens kunnen met z’n allen.

We raken steeds meer gewend in de wereld van Pleegzorg en wat daarbij komt kijken. Dat dingen regelen soms meer tijd nodig heeft dan je zou willen. Dat je met allerlei belangen te maken krijgt, is hier ook een onderdeel van. Want naast de belangen van de biologische ouders en hun familie, van pleegzorg, de voogd en die van ons, staan de belangen van Dion natuurlijk bovenaan. Dat valt niet altijd mee en vergt soms creatieve oplossingen.
En dat zit hem soms in kleine dingen.

Zo ontdekten we dat het bijvoorbeeld beter is om even een ommetje te maken met de kinderwagen, om Dion rust te geven tijdens een bezoekje van zijn ouders. Zij willen hem vaak vooral knuffelen, heel begrijpelijk. Maar juist dat is soms een beetje veel van het goede, het is intensief voor een dreumes die rustig zijn omgeving wil verkennen en nog niet goed kan aangeven wanneer hij ergens genoeg van heeft.

Ik denk dan vaak terug aan de voorbereidende cursus voor pleegouders in spé waar veel van dit soort praktijkvoorbeelden de revue zijn gepasseerd en hoeveel we daar nu aan hebben. En tegelijk snap ik steeds beter dat het echte leven met een pleegkind alsnog bijna dagelijks verrassingen oplevert.


Terug naar de dagboeken