Terug naar de dagboeken

Pleegouder zijn met een drukke baan, kan dat wel?

Toegevoegd op : 12 augustus 2013 in het dagboek van Pleegmoeder Babs

Toen Anne en ik wilden starten met Pleegzorg was er heel wat te doen om… mij en mijn drukke baan. Ik ga een stukje met jullie terug in de tijd, en wel naar de tijd voordat onze pleegzorgloopbaan begon. Om vervolgens de werkelijke praktijk nog even met u te delen…

Wij zijn gaan nadenken over pleegzorg naar aanleiding van twee zaken. Nummer 1: een sollicitatie als gezinshuisouders. Dat leek ons helemaal te gek. Onze kinderen waren alleen nog zo klein dat we besloten dat dat voorlopig nog geen optie was. Wellicht ooit in de toekomst eens. Nummer 2: wij wilden graag een groot gezin. Na de geboorte van mijn jongste had ik de smaak te pakken en hebben we geprobeerd om op de natuurlijke manier een groot gezin te worden. Helaas pakte dat slecht uit met 2 late miskramen. Na een onderzoek bleek dat ik een chromosomale afwijking had waardoor alles op losse schroeven kwam te staan. Na een lang verwerkingsproces constateerden we dat we evengoed een groot gezin zouden kunnen zijn, zij het niet op de traditionele manier. Opvoeding delen leek ons een interessante uitdaging en we vonden het mooi dat ouders eventueel in beeld zouden kunnen zijn. Pleegzorg was dus voor ons de weg naar een groot gezin.

Voordat je kunt starten met pleegzorg, krijg je als eerste een telefonische intake. Ik wist dat ze enorm letten op of je eigenlijk niet meer voor adoptie voelt dan pleegzorg. Ik had dus verwacht dat daar de vragen over zouden komen. Tot mijn verbazing hebben we daar in de intake geen woord over gewisseld maar viel degene aan de telefoon over… mijn werk! Ik werk als manager 24 uur per week en dat vond de lieve mevrouw van de instantie eigenlijk te veel (met name in combi met een kindje onder de 3 jaar). Uiteindelijk hebben we met de pleegzorginstantie goede gesprekken gevoerd en zijn we hier prima uitgekomen en konden we starten met pleegzorg.

En dan nu even kort….de dagelijkse praktijk!

Deze superpleegmoeder heeft een pittige baan. Het is als manager niet makkelijk in de opvang en een fulltime baan in 24 uur proppen is sowieso al een knap toverkunstje. En dan ook nog een baby van een half jaar naast je twee eigen kinderen erbij? Dus zeg ik: hulde aan mezelf (en natuurlijk mijn partner!).

Ik kan u vertellen dat het pittig is lieve mensen, maar het is zeker mogelijk en het is het meer dan waard! Als ik die lieve snoetjes van mijn eigen kinderen zie en dan dat tevreden mannetje dat zich heerlijk aan het ontwikkelen is en lekker in zijn vel zit …dan ben ik zo blij dat we het gesprek met pleegzorg aan zijn gegaan. Als u zelf 3 dagen per week werkt en twijfelt dan kan ik u echt over de streep trekken en zeggen: doe het! Geef u op! Wordt het geen langdurige plek misschien, wees dan wellicht wel geweldige vakantie- of weekeindpleegouders! Het zou zo jammer zijn als er kinderen die het nodig hebben hier in Nederland hierdoor een fijne warme plek zouden moeten missen… doen dus!


Terug naar de dagboeken