Altijd aan het werk

Zaterdag 4 oktober maakte ik voor het eerst kennis met het fenomeen ‘pop-up store’ in het kader van ‘Ontdek de pleegouder in je buurt’. Een aardige makelaar stelde onze pleegzorgorganisatie een mooi pand ter beschikking om het belang van pleegzorg uit te dragen. Midden in de stad, veel winkelend publiek, regelmatig een praatje en soms een dieper gesprek over hoe het is om pleegouder te zijn. En op de loze momentjes even genieten van het zonnetje. Het leek bijna vakantie. Je eigen stad en het winkelend publiek bekijken door de ogen van een vreemde, zo’n zaterdag was het.

Vakantie als tegenhanger van werken. Daar gingen veel vragen over van belangstellenden. Maar kun je wel pleegouder zijn als je werkt? Dan moet je toch fulltime beschikbaar zijn? In het geval van weekendpleegzorg kun je gewoon fulltime werken. Om de paar weken komt er een (vast) kind voor een weekend op bezoek. Maar als je crisispleegzorg doet, ja, dan moet je wel de hele week beschikbaar zijn. Dan kan er acuut behoefte zijn aan een plek in een gezin voor kortere tijd. Onze pleegzoon komt uit zo’n crisispleeggezin. Of meerdere eigenlijk; na een aantal plaatsingen kwamen wij in beeld voor een langdurige plaatsing. En kan dat dan als je werkt? Onze ervaring is van wel. Ik werk vier dagen in de week, mijn vrouw drie. Op de twee dagen dat we allebei werken hebben we buitenschoolse opvang, daarvoor kinderopvang. En de eerste maanden was ouderschapsverlof een mogelijkheid, dat kan ook als je een pleegkind hebt.

En daar zit je dan met een kleine van bijna twee in je huis. Onze eigen dochter naar de opvang, het huis voor ons samen. Dat is een bijzondere ervaring. Met een eigen kind bouw je vanaf de geboorte een band op en is er sprake van een natuurlijke loyaliteit. Met ons pleegkind begon je ergens halverwege en moest het vertrouwen zich ontwikkelen. Een ‘pop-up’ in je eigen gezin.
Het vertrouwen groeide. Huilen bijvoorbeeld was iets wat hij helemaal niet kon. Als hij gevallen was, hoe hard dan ook, stond ie op en ging ie weer verder. Dat hebben we hem geleerd, hoe fijn het is om getroost te worden en dat je er als pleegouder altijd voor hem kan zijn.

Ook op je werk is er sprake van een pop up. Opeens is er een kind bij in je gezin. Voor veel collega’s komt het uit de lucht vallen. Wij hebben een kaartje gemaakt dat hij bij ons is komen wonen. En aan hen die het leuk vinden, vertel je wat meer. En al snel is het werk weer het werk zoals het altijd was. Met de vakantie weer altijd te ver achter je. Een pleegkind vraagt misschien wat extra aandacht, zeker in het begin. In die zin ben je altijd wel aan het werk. Maar je hebt wel de mooiste baan van de wereld…

Peter

Pleegzorg Nederland zoekt supergewone pleegouders

Lees meer